Nieuws

Nieuwsberichten uit de Risbo organisatieAdres en contact

Langstudeerdersregeling heeft weinig invloed op studiekeuze. Twijfelaars gaan echter meer twijfelen.

20 september 2011

De langstudeerdersregeling heeft niet veel invloed op de studiekeuze van VWO-6 scholieren die al weten wat ze willen gaan studeren. Twijfelaars gaan echter nog meer twijfelen over hun studiekeuze. Dit blijkt uit het eerste deelonderzoek van Risbo in het kader van de Kwalitatieve Monitor Studeren in het Hoger Onderwijs waarbij meer dan 100 Rotterdamse VWO-6 leerlingen zijn geïnterviewd.

De langstudeerdersregeling heeft voor de grote meerderheid van de ondervraagden weinig invloed op de studiekeuze: zij weten wat zij willen studeren en gaan ervan uit dat ze binnen de nominale tijd zijn afgestudeerd. Als dreigt dat dit niet lukt, zijn zij van plan gewoon harder te gaan werken. Ongeveer een kwart van de VWO-6 leerlingen die willen gaan studeren, twijfelen in mei nog over hun keuze. De langstudeerdersregeling heeft hun twijfel doen toenemen. De druk om in één keer goed te kiezen is groter geworden, ze zien het studeren met meer angst tegemoet en voor een aantal leidt het tot risicomijdend gedrag (kiezen voor een ‘makkelijke’ studie). De langstudeerdersregeling was in mei nog niet bij één op de vijf leerlingen bekend. De helft had er nog nooit van gehoord, een derde is er vaag van op de hoogte. 

Het eerste deel van het onderzoek voor de Kwalitatieve Monitor heeft plaatsgevonden in mei 2011. De volgende ronde interviews wordt gehouden in het najaar 2011. De VWO-6ers zijn ondervraagd in het kader van de Kwalitatieve Monitor Studeren in het Hoger Onderwijs. In deze monitor worden jongeren door middel van face-to-face-interviews vanaf hun eindexamenjaar gevolgd bij hun overgang naar het hoger onderwijs en tijdens het verdere verloop van hun studie.
Aan het onderzoek van de Kwalitatieve Monitor kunnen ook andere (onderwijs)instellingen eigen vragen laten meelopen. Hierdoor is het ook voor hen mogelijk meer inzicht te krijgen in de dieperliggende oorzaken en achtergronden van succesvol studeren.
De onderzoeksnotitie is hier te downloaden.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door:

Sanne van Herpen, vanherpen@risbo.eur.nl, 010-4082116
Rick Wolff, wolff@risbo.eur.nl, 010-4088614

Overige nieuwsberichten

13 januari 2015

CEL Module “Designing Active, Blended Learning”.
 Lees verder...

3 september 2014

Nieuwe druk Leren (en) doceren in het hoger onderwijs
 Lees verder...

3 juli 2014

Projecten bestuurlijke arrangementen actueel in Leeuwarden
 Lees verder...

21 maart 2014

Casestudies Beter Presteren
 Lees verder...

18 maart 2014

Criminaliteit onder Midden- en Oost Europeanen
 Lees verder...

10 december 2013

Betere doorstroming door ‘Nominaal is normaal’
 Lees verder...